28 kwietnia 2014

Przepis na makaron z łososiem i serem feta

Jakiś czas temu zdał mi ktoś pytanie na Asku o nazwę mojego bloga. Podobno kojarzy się kulinarnie, ale sama nie wyglądam na osobę, która potrafi gotować. Otóż nazwa ma więcej wspólnego z kosmetyki niż z jedzeniem, a gotować potrafię całkiem nieźle ;)
Dziś przygotowałam dla Was instrukcję krok po kroku jak wykonać moje ulubione jedzenie. Makaron z łososiem i fetą mogłabym jeść na okrągło i chyba by mi się nie znudził. Podobno każdy podaje ten przepis dalej (nic dziwnego, bo jedzenie jest przepyszne!), więc ja podzielę się nim z Wami na blogu.


Składniki:
pół cytryny
oliwa z oliwek
trzy ząbki czosnku
pieprz
150 g wędzonego łososia
ser feta
świeża bazylia
makaron


Na początek wyciskamy sok z cytryny.


Dodajemy oliwę, mniej więcej tyle ile uzyskaliśmy soku z cytryny.


Następnie dodajemy pieprz.


Wyciskamy czosnek. W zależności id tego czy go lubicie, możecie dodać go mniej lub więcej. 



Wszystko dokładnie mieszamy żeby uzyskać coś w rodzaju sosu.


Następnie kroimy łososia na małe kawałki i dodajemy do gotowej mieszanki. 




To samo robimy z fetą. 
Tego najbardziej nie lubię, nigdy nie wychodzi mi równa kostka ;)



Dodajemy pociętą bazylię. 


Wszystkie składniki mieszamy.


Dodajemy ugotowany makaron. Nie ma znaczenia jaki wybierzecie, możecie użyć swojego ulubionego.
Pod wpływem ciepła makaronu feta delikatnie się rozpuści.


Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy.


Gotowe! Jest to bardzo proste danie, które każdy bez problemu będzie potrafił zrobić. Możemy je podawać na ciepło, zaraz po dodaniu makaronu lub na zimno. 


Smacznego!